Evenementen

Evenementen

Op grote evenementen worden meestal dieselgeneratoren ingezet. Deze maken niet alleen veel lawaai, ze vervuilen ook de lucht. Kies je voor een stroomgenerator op groene waterstof, dan stoot je ter plekke geen rookgassen en CO₂ uit. De stroomgenerator maakt bovendien geen geluid. In 2009 werd voor het eerst een kleine generator op waterstof gebruikt van 4 kW bij Lowlands. https://www.eventplanner.nl/nieuws/3702_lowlands-haalt-groene-energie-uit-waterstofaggregaat.html

Sindsdien zijn bij meerdere manifestaties dergelijke generatoren ingezet, maar voor een groot festival is echter tot 10 MW aan vermogen nodig. In 2019 is onderzoek gedaan naar de businesscase voor (verhuur van) off-grid toepassingen, met 150 kW eenheden.

https://www.recoy.com/wp-content/uploads/2019/05/190229_Publiek-Eindverslag-Waterstof-in-Offgrid-toepassingen_final.pdf

Op basis van de berekende kosten lijkt het nog te vroeg om waterstof grootschalig in te zetten. Afhankelijk van toekomstige subsidies of de bereidheid van festivals om hier ondanks de fors hogere kosten voor te kiezen kan toepassing van off-grid waterstof generatoren alsnog succesvol worden ingepast.